Cirkónium korona

Posted on by

A legmodernebb porcelánkoronák a cirkónium-dioxid vázas porcelánkoronák vagy röviden cirkónium koronák. Ezek fémmentes koronák, melyeknél a fémvázat a fémmel szinte megegyező szakítószilárdságú, fehér cirkóniumváz helyettesíti, ezért esztétikailag magasan felülmúlják a normál (fémvázas korona) porcelánkoronákat.

Legfőbb előnye, hogy enyhe fényáteresztő tulajdonsága révén élethűen utánozza a természetes fogakat, illetve kiemelkedő pontossága, precíz illeszkedése révén meggátolja az íny krónikus gyulladását és vörös elszíneződését. Ez a pontos illeszkedés a komputervezérelt tervezés és megmunkálás (CAD/CAM) eredménye, azaz a lenyomat szkennelése és a kiöntésével nyert gipszminta lézeres letapogatása után a koronát vagy hidat egy frézgép „faragja ki” egy cirkónium tömbből. Egészen hosszú, 14-16 tagú körhíd is készíthető cirkóniumvázra, ugyanis hatalmas rágóerőnek képes ellenállni.

Az Amfidentalban 2006 óta a piacvezető Wieland német cég ZENO cirkónium rendszerét használjuk, melyről bővebben a www.cirkon.hu oldalon olvashat.

A rendelőmben elkészített sokszáz cirkónium korona tapasztalatával bátran merem ajánlani mindenkinek, aki hosszútávra tervezi a fogpótlását és szeret mosolyogni.

Milyen anyag a cirkónium?
A cirkónium-dioxid (rövid nevén cirkónium, cirkon) olyan fémmentes kerámiafajta, amely hajlítószilárdsága 5-6-szor magasabb a fogzománcnál vagy a teljes porcelán borítókoronáknál. Ezért hosszú porcelánhidak vagy koronák vázanyagára tökéletesen alkalmas. Fémmentessége és esztétikuma a fogászatban igen népszerű „bioanyaggá” emeli.

Mik az előnyei a cirkónium koronáknak?

  • Fémmentesek (fémmentes korona), így biológiailag tökéletesen stabil anyagként viselkednek a szájüregben, nem allergizálnak, nem vezetik a hőt, nem okoznak ínygyulladást.
  • Extra pontosan illeszkednek a komputerizált (CAD/CAM) tervezés és kidolgozás miatt.
  • Kiváló esztétikum jellemzi a cirkónium koronákat.
  • Magas szilárdságuk miatt hosszú hidak is készíthetők cirkónium vázzal.

Mi a hátránya a cirkónium koronáknak?

  • Legnagyobb hátrányuk a fémvázas koronákhoz viszonyított magas áruk.
  • Az esztétikai zónában, a frontfogakon sokszor nem elég fényáteresztőek, így bizonyos esetekben nem annyira élethűek, mint pl. a préskerámia koronák.