Fogimplantáció előnyei és hátrányai

Posted on by

A fogbeültetés előnyei:

  1. A szomszédos ép fogak lecsiszolása nélkül pótolható a hiányzó fog vagy fogak. Ezzel szemben híd készítésekor a foghiányt határoló fogakat le kell csiszolni ahhoz, hogy a híd horgony-koronáit a fogakra tudjuk rőgzíteni.
  2. A beültetett implantátumok a rágóerőt a csontra közvetítik, így megakadályozzák a csont és íny szöveteinek sorvadását, leépülését. Híd vagy kivehető fogpótlás készítése esetén a hiányzó fog körüli csont és íny sorvad, a terhelés hiánya miatt.
  3. Az implantátumokon rögzülő koronák és hidak anatómikusak, azaz ugyanannyi helyet foglalnak el szájban, mint a természetes fogak, így maximális kényelemérzetet és tökéletes esztétikát biztosítanak (a kivehető fogpótlásokkal ellentétben).
  4. A kivehető implantációs fogpótlás nagyobb stabilitást, jobb rágóképességet, teljes biztonságérzetet, kiváló esztétikai hatást nyújt a hagyományos protézissel szemben.

A fogbeültetés hátrányai:

  1. Bár a fogászati implantátumok évről évre kedvezőbb árfekvésűek, mégis még mindig drágább egy implantációs fogpótlás egy hídnál, vagy még inkább egy kivehető fogpótlásnál.
  2. Az implantáció egy műtéti beavatkozás, nagyobb stressz a páciens számára. Hozzá kell tennem, hogy a legjobb gyógyulású és legkíméletesebb fogászati műtét, a páciensek nagyon jól viselik.