Foghúzás

Posted on by

Fájdalmas beavatkozás-e a foghúzás?

Nem, fogeltávolítást csak tökéletes érzéstelenségben végzünk, a fájdalom kizárt. Annyi érzéstelenítőt adunk, amennyi csak szükséges a teljes zsibbadáshoz.

Fog-e fájni foghúzás után a fogam helye?
Természetesen általában kisebb fájdalommal járhat a foghúzás utáni 1-2 nap, hiszen a szájban egy seb keletkezik, amely azonban a nyálban lévő immunanyagok hatására gyorsan gyógyul.

Mi történik, ha betörik a foggyökér, ki tudják-e venni?
Ha letörik a fog és a csontban marad a gyökér, azt először óvatos emelő és luxator használatával próbáljuk meg eltávolítani, műtéti beavatkozás nélkül. Amennyiben továbbtörik vagy nem eltávolítható így a foggyökér, műtéti feltárásban távolítjuk el a betört darabkákat. Betört foggyökeret soha nem hagyunk benn a csontban.

Mennyi ideig gyógyul a húzás helye?
A foghúzást követően 1-2 hét alatt már elsődlegesen begyógyul az íny, és összeszűkül a fog helye. Teljesen azonban csak mintegy 6-10 hét alatt töltődik fel az üreg és simul ki az íny.

Mikor lehet pótolni a kihúzott fogat?
A kivehető fogpótlást már 1-2 héttel foghúzás után el tudjuk készíteni. Híd készítéséhez 6-10 hetet érdemes várni. A fogbeültetéshez 3-4 hónapot érdemes várni, hiszen itt nem csak az íny, de az alatta lévő állcsont regenerációja is szükséges.