Gyökérkezelés menete

Posted on by

A gyökérkezelést – mint minden orvosi beavatkozást – a pontos diagnózis felállításával kezdjük, amelyhez a röntgenfelvétel és a szájvizsgálat nélkülözhetetlen.

Ezek kiértékelése után érzéstelenítjük a fogat, hiszen a gyökérkezelés folyamatának teljesen fájdalommentesnek kell lennie. Miután a fog elzsibbadt, fúróval kitisztítjuk a szuvas fogüreget, hogy csak egészséges kemény fogszövet maradjon. Ezt követően megnyitjuk a gyökércsatornát és eltávolítjuk a tartalmát, többek között a fogideget. A gyökércsatornák hosszát elektromos műszer (esetenként még kiegészítő röntgenfelvétel) segítségével bemérjük, és a bemért hossznak megfelelően olyan átmérőre reszelgetjük – tágítjuk a gyökércsatornákat, amit már biztonságosan és precízen betömhetünk. Közben többször átöblítjük – átfertőtlenítjük a csatornákat, hogy azok sterilek maradjanak. Az első kezeléskor általában ideiglenesen kalcium tartalmú gyógyszer kerül a gyökércsatornákba és ideiglenes töméssel lezárjuk az üreget. A második fázisa a gyökérkezelésnek általában 1-2 héttel később történik. Ekkor a gyógyszeres tömést eltávolítjuk a gyökerekből és egy végleges, megkeményedő és hermetikusan záró gyökértömést készítünk, amely a gyökércsúcsig ér és falálló – azaz kitölti a gyökércsatornát teljes szélességében.

Precíz és steril gyökértömés készítése után joggal várhatjuk, hogy panaszmentes lesz a gyökérkezelt fog és minden szempontból egyenértékű az egészséges élő fogakkal.