Inlay és onlay tömések

Posted on by

Amennyiben a fog tartószerkezete meggyengült, és túl kevés saját foganyag áll rendelkezésre a restaurációhoz, készíthetünk inlay-t vagy más néven betétet. Sokszor tapasztaltuk, hogy az első korona készítésének még a gondolatától is lelki betegek lesznek pácienseink, egy fogtechnikus által készített indirekt tömés – azaz inlay- beragasztásával viszont boldogan távoznak rendelőnkből.

Az inlay tökéletesen helyreállítja a fog anatómiáját úgy, hogy a fogat nem kell a kelleténél jobban lecsiszolni – a koronakészítéssel ellentétben.

A leginkább javallt az arany inlay, a pontossága és a szájállósága miatt. Ezek egy egész életen keresztül képesek szolgálni tulajdonosukat. Az egyetlen hátránya, hogy aranyszínű, ellentétben az esztétikus inlay-vel, amely tökéletes esztétikát nyújt.

A kompozit és préskerámia inlay-k esztétikájukban és szerkezetükben tökéletesen helyreállítják a fogakat, a kompozit kicsit puhább, a tömőanyagokhoz hasonló harapást, míg a préskerámia kicsit keményebb harapást biztosít. Kitűnő alternatívák koronák készítésekor.

Mi az inlay?
Az inlay indirekt fogtömés, amelyet akkor készítünk, ha a fogban lévő üreg nagyobb a kelleténél, és nem tudjuk normál töméssel helyreállítani. A speciálisan kialakított üregről lenyomatot veszünk és a fogtechnikai laboratóriumban készül el a tömésünk, melyet beragasztunk az üregbe.

Hogyan rögzítik a fogamban az inlay-t?
A tömésekhez hasonlóan adhezív technikával rögzítjük az inlay-t, de itt speciális kettős kötésű ragasztócementet használunk az inlay nagy rétegvastagsága miatt.

Milyen anyagból készül az inlay?
Az esztétikus inlay-k porcelánból vagy kompozitból készülnek. Korábban arany inlay-ket is készítettünk, amelyeket manapság az esztétikai fogászat csak egyes esetekben, ritkán használ, bár rendkívül időtálló restaurációk.

Mennyi idő alatt készül el az inlay?
Az inlay laboratóriumi elkészítési ideje 4-5 munkanap.

Mennyire tartós fogpótlás az inlay?
Mivel kisebb a zsugorodásuk, mint a töméseknek, tartós fogpótlásoknak számítanak, 10 év feletti élettartamot várunk tőlük.