Fogimplantálás sablonnal

Posted on by

 

Ma a fogászati implantológia legnagyobb fejlesztése a sablonos beültetés. A Nobel Biocare – Procera® System része a tökéletes műtéti pontosságot biztosító NobelGuide rendszer is. Ennek segítségével egy CT kép alapján meg lehet tervezni az implantátumok helyét (irányát és mélységét is!) a csontkinálatnak és a későbbi fogpótlásnak megfelelően. Ezután, a Nobel által legyártott sablon segítségével elkészülhet akár már a végleges pótlás is. A páciens a műtéti feltárás (lebenykészítés) nélküli, minimalizált kellmetlemség és vérzéssel járó sebészeti beavatkozás után új fogpótlásával távozhat a rendelőből.

Ez a Nobel Biocare “Beautiful teeth in an hour” – “Csodás fogak egy órán belül” koncepciója.

Előnye a “hagyományos” beültetéssel szemben:

A fogbeültetést helyi érzéstelenítésben végezzük, minimális beavatkozási kellemetlenséggel. A zsibbadás elmúlásával a beteg azonnal teljes életet élhet (táplálkozhat, dolgozhat, sportolhat) – NINCS műtét utáni lábadozási időszak. Egy teljes fogsor beültetése annyi idővel és kellemetlenséggel jár mintha „két fogtömést“ készítenénk
a végleges vagy ideiglenes fogakat az orvos a műtét után azonnal berögzíti az implantátumokra – NINCS műtétet követő fogatlanság (esztétikai és rágási nehézség) még egy rövid időre sem
a beavatkozás (sablonnak köszönhetően) műtéti lebenykészítés nélkül történik – NINCS műtét utáni fájdalom, duzzanat, varrateltávolítás (enyhe feszítő érzés jellemzi az első 36 órában)
rendkívül pontos a beültetés és a CT tervezés segíti a csontkínálat maximális kihasználhatóságát – így gyakran az olyan estekben is készíthető ezzel a rendszerrel fix fogpótlás amelyben a hagyományos implantációval csak kivehető protézis stabilizálása történhet

Hátránya a “hagyományos” beültetéssel szemben:

Nagyobb anyagi teher a beteg számára

Hogyan működik a NobelGuide™ ?

1. Páciens vizsgálata – kezelési terv – árajánlat

2. Radiológiai sablon és harapási index elkészítése, ami a CT képhez szükséges. Új vagy a már meglévő kivehető pótlás felhasználásával készítjük el a radiológiai sablont.

3. CT elkészítése (Dupla szkenneléses technika). Az első felvétel segítségével tájékozódunk a foghiány területének pontos anatómiai viszonyairól (3D csontkínálat). A második felvétel a radiológiai sablon leszkennelése.

4. NobelGuide – Procera® szoftver segítségével számítógépen megtervezzük a műtétet. A program tizedmilliméteres pontossággal jeleníti meg az állcsontot. Így „virtuálisan elvégezzük a műtétet“, meghatározzuk a beültetésre kerülő implantátumok méretét, helyzetét, pontos pozícióját. A képernyőn lehetőség van három dimenzióban ellenőrizni a tervezett műtét minden apró részletét. A „műtéti terv“ alapján a program egy sebészi sablont készít, melynek digitális adatait interneten küldjük el Svédországba.

5. Sebészi-„fúrási“- sablon legyártása a Procera® üzemben, Svédországban. Amelyet gyorsposta néhány nap alatt leszállít. Majd a sebészi sablon segítségével a fogtechnikus elkészíti az ideiglenes fogpótlást, még mielőtt az implantátumok beültetésre kerülnének.

6. Helyi érzéstelenítésben kerül sor a műgyökér beültetésre, mely a sebészi sablon segítségével metszés, lebenyképzés (feltárás) nélkül történik meg, így minimálisra csökkenthetők a beavatkozást követő kellemetlenségek: ödéma (duzzanat), fájdalom, hematóma (véraláfutás) és varrat eltávolítás. Pácienseink azonnal teljes életet élhetnek, nem kell egy hetet várni, hogy a kellemetlenségek elmúljanak. Egy teljes fogsor beültetése ezzel a módszerrel csupán 30-40 percig tart. A beavatkozás végén azonnal szájba kerülhet az ideiglenes rögzített fogpótlás. Így egy óra elteltével a páciens gyönyörű fogakkal távozhat. „TEETH IN ONE HOUR“. Az ideiglenes hidat 3-4 hónapig kell viselni, ezután készülhet el a végleges fogmű.

NOBEL GUIDE VIDEO