Fog implantátumok, fogászati implantátum

Posted on by

A FOG IMPLANTÁTUM

A fogorvosi implantátum olyan bioanyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetnek be a fogpótlás viselése céljából. Anyaga tiszta, ötvözetlen titán, ezt az anyagot teljes mértékben elfogadja az élő szervezet. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán, mivel a felszínét egy stabil vegyület a titán-oxid alkotja. Ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, így nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok életünk végéig szolgálhatnak.

Fogaink elvesztése mindannyiunkat megvisel. Nem tudunk jól rágni, nem merünk mosolyogni, “félünk” a kivehető pótlásoktól. A hagyományos fogpótlási módszerek (híd, kivehető műfogsor) nem mindig képesek megfelelően orvosolni problémáinkat. A legjobb megoldás lehet ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás! Ez a modern fogpótlástani módszer műfoggyökerek (fogorvosi implantátumok) beültetésének segítségével pótolja a hiányzó fogakat.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FOG IMPLANTÁCIÓ?

Az előzetes vizsgálatok alkalmával megvizsgáljuk páciensünket annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészt a páciens fogorvosi vizsgálatát jelenti (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására), másrészt a röntgen- illetve CT-felvételek kielemzését. Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, mely során tisztázzuk páciensünkkel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a páciens, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése stb).

A fog implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során elvégezzük az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezzük az implantátumokat. A varratokat egy hét múlva távolítjuk el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

A gyógyulási szakasz kb. 3-6 hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt történik meg az implantátumok csontosodása (ún. osszeointegráció), ami létrehozza az implantátumok stabil rögzülését, mely révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először felszabadítjuk az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat, majd az implantátumokba beillesztjük azokat a felépítményeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészül a kívánt fogpótlás.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget kapcsolatunk a páciensünkkel. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a pácienseinknek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. Ekkor ellenőrizzük az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégezzük a megfelelő korrekciókat (pl. lerakódott fogkő eltávolítását) is.

A FOGÁSZATI IMPLANTÁCIÓ ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

Előnyök:

  1. A szomszédos ép fogak lecsiszolása nélkül pótolható a hiányzó fog rövid sorközi hiány esetén.
  2. Az implantátumokon rögzülő koronák és hidak ugyanannyi helyet foglalnak el szájban, mint a természetes fogak, így maximális kényelemérzetet és tökéletes esztétikát biztosítanak.
  3. A kivehető implantációs fogpótlás nagyobb stabilitást, jobb rágóképességet, teljes biztonságérzetet, kiváló esztétikai hatást nyújt a hagyományos fogprotézissel szemben.
  4. A beültetett implantátumok a rágóerőt a csontra közvetítik, így megakadályozzák a csont és íny szöveteinek sorvadását, leépülését.

Hátránya, hogy egy jó minőségű implantátumnak meglehetősen borsos ára van, így a fogászaton belül is egy luxuskategóriát képvisel.