Fogimplantátum, fogbeültetés

Posted on by

Lehet-e nekem fogat beültetni?
Jó általános egészségi állapotban, amennyiben az állcsont nem sorvadt, a fogbeültetés ajánlható. Természetesen a beültetést gondos betegvizsgálat , diagnosztika (panorámaröntgen és/vagy állcsont CT) és kezelési terv készítése előzi meg.

Milyen anyagból áll az implantátum?
A fogászati implantátum tisztán titániumból áll, amely biológiailag stabil, allergiás reakciót nem vált ki.

Milyen fajta implantátumot ültetnek be?
A rendelőnkben az AlphaBio SPI implantátumokat ültetjük be, amely a Nobel Biocare világhírű svéd cég tulajdonában áll.

Befogadja-e a szervezetem a műgyökeret?
Az implantátumok beültetésének sikeressége 95-98% közötti, az egészséges csontba tökéletesen beépülnek az implantátumok.

Mennyire fáj a fogbeültetés?
A műtéti beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, akárcsak a fogeltávolítást, fogtömést, stb. A fogbeültetés tehát nem fájdalmas. A szájsebészeti műtétek közül – mivel nem gyulladásban lévő szöveteket operálunk – a lehető „legkellemesebb”, a gyógyulási szakasz is sokkal könnyebb, mint más műtéteknél vagy foghúzásnál.

Mire kell figyelni a fogbeültetés után?
A fogbeültetés után az implantátum csontosodási fázisa következik, ami általában 3 hónapot vesz igénybe. Az első 1-2 hét enyhe érzékenységén túl ennek az időszaknak fájdalommentesen kell eltelnie. A gondos szájápolás a fogbeültetésen átesett páciensek esetében még nagyobb jelentőséggel bír.

Milyen hosszú egy implantátum élettartama?
Az implantátumra, mint anyagra a gyártó cég életideig tartó garanciát vállal. A beültetett implantátum élettartama pedig általában a meglévő saját fogak élettartamához hasonlítható – természetesen gondos szájhigiénia mellett.

Hogyan történik a műtéti beavatkozás?
A műtétet a páciens tájékoztatása, kikérdezése, diagnosztizálása és az implantátumok pontos helyének és méretének tervezése előzi meg. A fogatlan állcsont ínyén metszést vezetünk, felszabadítjuk a csontot, előfúrunk az implantátum(ok)nak a megfelelő hosszig és átmérőig, majd behajtjuk speciális kulccsal az implantátumot. Egyesítjük az ínyt és 5-7 nap elteltével eltávolítjuk a varratokat.

Lesz-e ideiglenesen fogpótlásom amíg a beültetett implantátum gyógyul?
Természetesen tudunk készíteni ideiglenes fogat az implantátum gyógyulásáig, amely lehet rögzített (korona, híd) vagy kivehető (klipsz) fogpótlás.

Ha kilökődik az implantátum, mi a teendő?
Amennyiben hosszú napokig, hetekig tartó erős fájdalom jelentkezik a beültetést követően, vagy a gyógyulási szakasz végén az implantátum nem stabil, esetleg az implantátum körül gyulladás (periimplantitis) látszik a röntgenfelvételen, az implantátumot el kell távolítani a gyulladt szövetekkel együtt. 4-5 hónap csontregenerációt követően a fogbeültetés megismételhető.

Mi az a sinus lift? Van-e szükségem csontpótlásra?
Sokszor a csontkínálat nem elégséges az implantátumok beültetéséhez. Amennyiben az állcsont magassága nem éri el a 8 mm-t, illetve a csont vastagsága kevesebb, mint 4 mm, csontpótlásra van szükség. Ez többféle módon történhet. A felső állcsont csontpótlásának legegyszerűbb módja a sinus lift, azaz az arcüreg bázisának csont granulátummal való feltöltése. Az arcüreget ilyenkor kissé szűkítjük, miközben az implantátumot befogadó csont magasságát megnöveljük. Ez általában az implantációs műtét része, melyet egy hosszabb gyógyulási szakasz követ, ami alatt a csont granulátum kemény csontszövetté alakul.