Foghéj vagy fogkorona?

Posted on by

Számos páciens keresi fel rendelőnket azzal az igénnyel, hogy foghéjat szeretne az elülső fogakra, azért, hogy gyönyörű, fehér, szabályos fogsora legyen. Köztudott, hogy a foghéjak sokkal kevesebb előkészítést és fúrást igényelnek a fogon, ezért sokak számára sokkal szimpatikusabbak, mint a koronák. Azt viszont kevesen tudják, hogy mikor lehet, és mikor nem lehet héjat készíteni.

A foghéj készítés feltételei

A foghéj készítésének számos feltétele van. A fogak nem lehetnek erősen elszíneződve, hisz a vékony porcelán héjak nem takarják el teljesen a sötét alapszínt. A fogakban nem lehetnek nagyobb tömések sem, mert azok zsugorodása feszültséget generálhat a foghéjak rögzülésében az évek múltán. A héjak ragasztásának alapfeltétele, hogy kellő mennyiségű egészséges zománc legyen a fogakon, ugyanis ragasztani csak fogzománchoz tudunk. Ha túl sokat csiszolnánk el a fogból a héjak előkészítésénél, akkor elfogyna a zománcunk, a dentinhez pedig csak gyengén tudnánk hozzárögzíteni a foghéjakat, nagy lenne az esélye a héj korai leválásának. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a fogakból sokat vagyunk kénytelenek elcsiszolni, (például mert azok nagyon előre állnak, megcsavarodtak tengelyük körül, esetleg nagyon összetorlódtak), foghéjat helyett csak fogkoronát érdemes készíteni. Ha valakinek koronázott foga van, természetesen csak koronára cserélhetjük azt.

Több esetben is megkerestek páciensek, akik kézben hozták máshol készült, leesett foghéjaikat, és kértek, hogy ragasszam vissza őket. Minden esetben a hibás fogelőkészítés és/vagy a héjak elégtelen előkezelése miatt estek le a porcelánhéjak, a páciensek fogát túlcsiszolták a foghéjakhoz, és csak dentin felszín állt rendelkezésre a ragasztáshoz, ezért a visszaragasztás csak ideiglenes megoldás lett volna, és koronák készítését kellett javasolnom. A héjak előkészítésének és ragasztásának nehézsége éppen azok vékonyságában rejlik. A preparálás szabályait betartva azonban nagyon stabil és gyönyörű eredményeket érhetünk el porcelán foghéjak készítésével, amelyek sokkal kevesebb csiszolást igényelnek a koronáknál, ezért jobban védik a saját fogállományt.