Fogkorona

Posted on by

A mai fogorvosi gyakorlatban a fémvázra égetett (normál) porcelánkorona illetve a teljes porcelán alapanyagú korona az elterjedt.

A fémvázat kiemelkedő pontossága miatt gyakran készítették aranyból, azonban a fémmentes porcelánkoronák megnövekedett esztétikája és hasonló ára elkezdte kiszorítani a nemesfém vázú koronákat.

A fémmentes porcelánkoronák közül a legnépszerűbbek a cirkónium vázas koronák, illetve a tisztán porcelánból álló préskerámia koronák, amelyek esztétikája és természetessége minden igényt kielégít.

Mikor szükséges porcelánkoronát készíteni?
Amikor egy fog tartószerkezete annyira meggyengül, hogy töméssel vagy betéttel már nem építhető fel, porcelán borítókoronát készítünk. A porcelán korona emellett természetesen készülhet tisztán esztétikai okokból is, amennyiben elszíneződtek vagy nagyon elkoptak a fogak. Fogak pótlásakor pedig a hiányzó fog(ak)on átívelő, közös vázzal bíró porcelán koronákat, azaz hidat készíthetünk.

Milyen porcelán koronák vannak?
A fémvázas és a fémmentes porcelánkoronákat különíthetjük el. A fémvázas koronák váza készülhet fogászati aranyból vagy normál fogászati fémből (kobalt-króm). A fémmentes koronák állhatnak tisztán porcelánból (préskerámia) vagy cirkónium vázas porcelánból.

Hogyan rögzül a fogon a korona?
A porcelán koronákat extra erősen kötődő fogászati ragasztócementtel rögzítjük a fogakon. A ragasztást követően a koronák csak roncsolással távolíthatók el a fogról.

Nem törik el a porcelán, ha erősen rágok vele?
A porcelánkoronák rágásra és harapásra lettek tervezve. Jól megtervezett és elkészített fogpótlásoknak el kell bírniuk a legnagyobb rágóerőt is, de természetesen a nem rendeltetésszerű használat, parafunkciók (pl.éjszakai fogcsikorgatás) vagy balesetek előidézhetik kisebb-nagyobb porcelán lepattanását a koronáról.

Elszíneződhet a porcelán korona?
A porcelán koronák anyagukban nem színeződnek el. Természetesen a koronákra is rárakódhat a fogkő és az ételszínezék, de ezek eltávolítását követően visszanyerik eredeti színüket.

Mennyire tartós a porcelán korona?
A porcelánkoronákat legalább 10-15 évre tervezzük. A front koronák – az íny visszahúzódása miatt esztétikai okokból általában hamarabb szorulnak cserére – még ha funkcionálisan megfelelőek is, míg az oldalsó, hátsó fogakon akár a 20 évet is elérhetik a porcelán koronák – jó szájhigiéne mellett.

Mennyi idő alatt készül el a korona?
4-5 munkanap alatt elkészítjük a porcelánkoronák bármely típusát.

Amíg elkészül a porcelánkorona, mi lesz a lecsiszolt fogaimmal?
A lecsiszolt fogakra a porcelán koronák elkészítéséig azonnali ideiglenes koronákat készítünk. Páciensünk a rendelőből nem távozik fog nélkül.

Az ínyem elszíneződhet és begyulladhat a koronától?
A fogíny még a jól megtervezett és pontosan kivitelezett pótlásokra is érzékenyen reagálhat.

Hosszútávú tapasztalatunk szerint a fémmentes koronákat – amelyek bioanyagnak tekinthetők – sokkal jobban viseli az ínyszél, általában semmi gyulladásos reakciót és elszíneződést nem mutat az íny. A fémvázas koronáknál gyakrabban előfordul enyhe ínygyulladás, amely természetesen egyes esetekben fémallergiára is visszavezethető.