Fogtömés

Posted on by

Korszerű tömőanyagaink mind esztétikusak, fogszínűek, nem használjuk az amalgámot, csak a legmodernebb kompozitokat, melyek színe, zsugurodása, kopásállósága és áttetszősége a természetes fogak tulajdonságaihoz a legközelebb áll.

Az ezen anyagokból elkészített „fogszínű töméseket” helyesebb lenne esztétikus restaurációnak nevezni, mert nem csupán a preparált üreg betöméséről, hanem a fog anatómiai formájának a helyreállításáról is szó van. Fontos, hogy a tömőanyagok résmentesen zárjanak, azaz lépcső nélkül, sima felszínben folytatódjanak a fog felszínén is, egyébként könnyedén aláromolhat a tömés.

Milyen anyaggal tömik be a fogamat?
Rendelőnkben a Tokuyama, GC, Ivoclar és 3M tömőanyagait használjuk rutinszerűen, évtizedek óta ezek a cégek jelentik a fogászati gyártók élvonalát.

Az új tömésem mennyire tartós? Kell cserélni?
A kompozit tömések élettartama szakirodalom szerint 7-10 év. A kisebb tömések az évek alatt kevesebbet zsugorodnak, így tovább tartanak, akár bőven 10 év felett. A nagy tömések, melyek a fogak több felszínére kiterjednek, nagy térfogatukból fakadóan relatíve nagyobbat zsugorodnak, így cseréjük hamarabb válhat szükségessé. Természetesen a szájhigiéne nagyban befolyásolja a tömések élettartamát.

Elszíneződhet a tömésem?
Nem, tömőanyagaink szín- és formastabilak.

Fogtömés után mikor ehetek?
A tömőanyag azonnal eléri végleges keménységét. Amennyiben történt érzéstelenítés,csak a zsibbadás elmúltával javasoljuk az étkezést.

Érzékeny lesz-e a fogam az új tömés után?
Az esetek egy részében kisebb-nagyobb érzékenység tapasztalható fogtömés után, ami természetes, hiszen a fúrás mechanikai stresszt, az adhezív ragasztóanyag és tömőanyag pedig kémiai irritációt okoz a fogban. Amennyiben pár napig érzékenyebb a frissen tömött fog, nincs ok az aggodalomra, teljesen normális ez a reakció.

Biztos hogy be lehet tömni a fogam, ha túl nagy az üreg?
Amikor a fogban lévő szuvas üreg tisztítás(fúrás) közben eléri a gyökércsatornát, azaz az üreg alja összenyílik az idegcsatornával, nem lehet azonnal betömni a fogat, előtte a fog gyökérkezelését el kell végezni. Nagy, mély üregek esetén, ha az üreg alja ép, de az idegcsatorna közel van, alaptöméssel védjük a fogideget az irritációt és gyulladást könyebben kiváltó kompozittól.

Fájdalmas beavatkozás a fogtömés?
Rutinszerűen érzéstelenítjük a fogakat a fogtömések előtt, mert anélkül fájdalommal járhat az üregalakítás és tömés. Ehhez többféle érzéstelenítő anyag és érzéstelenítő módszer áll rendelkezésünkre. Gyökérkezelt fogak esetén illetve magas fájdalomküszöbbel bíró pácienseink kifejezett kérésére érzéstelenítés nélkül tömünk.