Gyökérkezelés

Posted on by

A gyökérkezelés szót ha meghalljuk, azonnal a fájdalom és az elhúzódó fogkezelés juthat eszünkbe, az elmúlt évtizedek gyökérkezelési „divatja” miatt. A mai szemlélet szerint egy- illetve két ülésben be kell fejezni a gyökérkezelést, mi általában egy ülésben gyökérkezelünk. A fájdalom így egy alkalomra korlátozódna, de mivel a gyökérkezelést mindig teljes érzéstelenítésben végezzük, a páciens nem érez semmi fájdalmat.

A gyökérkezelés a fog gyökércsatornáinak mechanikai és kémiai megmunkálását és fertőtlenítését, majd korrekt tömését jelenti. Javallatai:

  • fogfájás/fogbélgyulladás
  • elhalt fog
  • mély szuvasság eléri a gyökércsatornát
  • protetikai szempontokból ( ki kell egyenesíteni a frontfogak ívét).

A sikeres gyökértömésben a gyökércsatornáknak tökéletesen fertőtlenítetteknek kell lenniük és a gyökértömésnek abszolút pontosnak. Ez azt jelenti, hogy a gyökértömésnek éppen a gyökércsúcsig kell érnie, és ki kell töltenie a teljes gyökércsatorna-rendszert. A gyökércsatornák helyzetének, hosszának meghatározásához és töméséhez a gyökérkezelés legmodernebb eszközei állnak rendelkezésünkre, így a Röntgenen kívül az elektromos gyökérhossz-bemérő vagy a gépi gyökértágítás teljes arzenálja.

Mennyire fog fájni a gyökérkezelés?
A gyökérkezelés mindig fájdalommentes, hiszen csak a tökéletesen elérzéstelenített fogakon végezzük el. Ha az első érzéstelenítő nem teljesen hatásos, más módszert és más érzéstelenítőt is használhatunk a tökéletes zsibbadás elérésére.

Egy fog gyökérkezelése mennyi ideig tart? Több alkalommal kell mennem?
Egy fogat általában két ülésben gyökérkezelünk. Első alkalommal történik meg a gyökérkezelés lényegi része, azaz az idegcsatorna feltárása, a fogideg eltávolítása, a gyökércsatornák tágítása-fertőtlenítése, majd a gyógyszeres gyökértömés behelyezése. Ez 30-50 percig tarthat. Egy-két héttel később, a második alkalommal a gyógyszert eltávolítjuk a gyökércsatornából és végleges, megszilárduló gyökértömést készítünk. Körülbelül 20-30 percig tart.

Ha egy fog gyökérkezelt, már nem okozhat panaszt?
A korrekt, pontos gyökértöméssel ellátott fog általában semmi panaszt nem okoz. Ha azonban a gyökértömés nem éri el a gyökércsúcsot vagy éppen túlér azon, esetleg nem tölti ki résmentesen a gyökércsatornát, komolyabb problémákat, így például ráharapási érzékenységet, esetleg tompa vagy bizonytalan fájdalmat okozhat; de gócbetegség kiindulópontja is lehet.

Elszíneződnek a gyökérkezelt fogak?
A gyökérkezelt fogakat általában a bennük lévő gyökértömés színezi el. Ezért az esztétikus tömés készítésekor a gyökértömés felső részét mindig eltávolítjuk, így akadályozva meg a fogkorona elszíneződését.

Igaz-e, hogy könnyen eltörnek a gyökérkezelésen átesett fogak?
A gyökérkezeléssel megszűnik az élő fog keringése, ezért kicsit kiszárad, ami kissé törékenyebbé teheti. Ez önmagában még nem okozná a fog letörését, de mivel a gyökérkezelt fogakban általában hatalmas, mély üregek és tömések vannak – relatíve kevesebb, vékonyabb saját foganyag mellett, gyakrabban pattan le belőlük kisebb-nagyobb darab, mint az élő, tömött fogakból.

Ha tályog vagy ciszta van a fogam körül, mi a teendő?
Nagy kiterjedésű gyökércsúcs körüli tályog vagy ciszta esetén általában a fogeltávolítás javasolható. Kisebb granulómák, tályogok esetében a kálcium-hidroxid tartalmú gyökérktömések periódikus cseréje vezethet sikerre, de a kezelések hosszú hónapokig tarthatnak. Front- és kisőrlő fogak esetében a korrekt gyökértömést kiegészíthetjük a gyökércsúcs és a tályog/ciszta műtéti eltávolításával ( gyökércsúcs-rezekció). Ez a legbiztosabb módja ezen krónikus gyulladások eltávolításának.