Fogimplantáció menete

Posted on by

Az előzetes vizsgálatok alkalmával megvizsgáljuk páciensünket annak eldöntésére, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Ez egyrészt a páciens fogorvosi vizsgálatát jelenti (mely fogakat kell pótolni, megfelelő-e az állcsont adottsága az implantátum befogadására), másrészt a röntgen- illetve CT-felvételek kielemzését. Ezután történik az implantációs fogpótlás tervezése, mely során tisztázzuk páciensünkkel a felmerülő kérdéseket (hány darab implantátum beültetésére lenne szükség, az implantátumok csontos gyógyulásának ideje alatt akar-e ideiglenes pótlást viselni a páciens, a fogpótlás várható költségeinek tisztázása, időpont egyeztetése stb).

A fogimplantátumok beültetése

Az implantátum(ok) beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítéssel történik. Ennek során elvégezzük az érintett állcsontrészlet megfelelő előkészítését, majd behelyezzük az implantátumokat. A varratokat egy hét múlva távolítjuk el, az implantátumok általában a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább. A gyógyulási szakasz kb. 3-6 hónapot vesz igénybe. Ez idő alatt történik meg az implantátumok csontosodása (ún. osszeointegráció), ami létrehozza az implantátumok stabil rögzülését, mely révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére.

Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először felszabadítjuk az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat, majd az implantátumokba beillesztjük azokat a felépítményeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak. Ezután a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire a hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészül a kívánt fogpótlás.

Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével nem ér véget kapcsolatunk a páciensünkkel. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a pácienseinknek általában évente egyszer kontrollvizsgálaton kell megjelennie. Ekkor ellenőrizzük az implantátum körüli csont- és hámtapadás, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégezzük a megfelelő korrekciókat (pl. lerakódott fogkő eltávolítását) is.